WIZO Sverige

Susanne Sznajderman-Rytz
– En solidaritetsresa till Israel

I slutet av februari 2024 besökte jag Israel.

Tillsammans med ca. 400 av världens ledare för WZO (World Zionist Organisation) och WIZO (Women’s International Zionist Organisation), var jag inbjuden till solidaritetsresa, som ingen av oss som deltog kommer att glömma.

Dag 1 – Besök i Nahalal

Första dagen besökte vi Nahalal, en historisk moshav i norra Israel, som grundades 1921. Här har personer som starkt påverkat Israels historia levt och verkat. WIZO driver här en ungdomsby, som kombinerar utbildningar i ekologisk trädgårdsodling och avancerad datakunskap, med Na’ale-programmet. Na’ale riktar sig till ungdomar från hela världen, som utan familj planerar att leva sina liv i Israel. WIZO:s utbildningar är mycket eftertraktade och ligger i framkant.

Här har kriget ökat pressen på de unga människor som har befunnit sig under beskjutning och vars familjer utomlands varit oroliga. Lärare och annan personal har varit inkallade och mångas familjer har tvingats evakuera sina hem. Kriget har på många sätt skapat en osäker tillvaro och nya utmaningar för alla.

Dag 2 – Mål att befria gisslan

Att lyssna till hur Israels president Isaac Herzog med stort allvar i rösten, vädjar till alla judar i världen om att solidariskt stötta Israel var hjärtskärande.
Länk till videoklipp från president Herzogs anförande.

Talesmannen för Israels försvarsmakt, Daniel Hagari, övertygade oss om att Israels armé gör sitt yttersta för att skydda oskyldiga i Gaza, men att man samtidigt måste uppnå sitt mål. Målet är att omöjliggöra för Hamas att fortsätta sin terrorism. Det som mest bekymrar armén, är att Hamas inte har kontroll över de oskyldiga civila israeler som kidnappades den 7 oktober.
Länk till videoklipp från Daniel Hagaris anförande.

Israels viktigaste mål är att befria gisslan och fortfarande efter 6 månader är över 130 personers liv i händerna på de mest brutala och våldsamma terroristerna.

Brandskadat hus i Kibbutz Nir Oz

Dag 3 – Till förödda Nir Oz och södra Israel

Dagen innebar ett oförglömligt och sorgligt möte med kibbutzinvånare från Nir Oz, som blivit utsatta för det mordiska Hamas och förlorat familjemedlemmar och vänner under de mest brutala former. Vi såg hur husen satts i brand och hur familjernas trädgårdar, kibbutzens gemensamma matsal och förskola hade bränts ner. Förödelsen är total. Den 7 oktober 2023 blir för dessa familjer, för alla i Israel och för oss utanför, den svartaste dagen i den moderna staten Israels historia. ”Aldrig mer” myntades efter Förintelsen och den dagen blev en massaker som påminner om att Israels grannar är också Israels fiender.

Några unga överlevare efter musikfestivalen Nova vittnade om död och förödelse utan like. De som överlevt var oerhört chockade och berättade om hur de varit en hårsmån från att mördas.

Den värsta pogromen mot det judiska folket sedan Förintelsen har påmint oss om att Israel är beroende av oss och att antisemitismen har fått ett uppsving.

Am Israel chai och vi behöver Israel och Israel behöver oss!

Kram Susanne